Offline Computer Club – Amersfoort

Wij gaan van start bij voldoende aanmeldingen.
Heb jij een hart voor opensource en/of online privacy? Meld je dan geheel vrijblijvend aan!

Bezig met laden
Uw bericht is verzonden, bedankt!

Wij hebben de ambitie om in regio Amersfoort een computer-club op te richten.

En willen daarbij de leden veel ruimte geven voor eigen inbreng en daarbij ons richten op:

  • Promoten van & onderwijzen in Free/open source hard- en software.
  • Voorlichting geven & infrastructuur opzetten ten behoeve van online en digitale privacy.
  • Clubhuis voor clubdagen, bijeenkomsten, open-dagen, geven van cursussen en lezingen, vergaderingen, etc.

Iedereen is welkom, maar we zijn nu in eerste instantie voornamelijk op zoek naar “actieve” leden, die bereid zijn te helpen in de organisatie. Zelfs voor de digibeten is er altijd wel iets waarmee je kunt helpen, dus meld je gewoon gaan. Kun je niet actief mee helpen maar wil je gelden ten beschikking stellen, stuur dan even een emailtje.

...
Infrastructuur

Wat velen zich mogelijk niet eens realiseren is dat je recht op privacy, technisch gezien, ook online heel goed te waarborgen is. Maar zelfs als je heel technisch onderlegd bent, is het borgen van dit recht, in de praktijk lastig omdat het opzetten en onderhouden van de benodigde infrastructuur niet alleen heel veel tijd kost, maar ook prijzig is. En al helemaal omdat er eindeloos veel commerciële partijen zijn die alle benodigde diensten gratis aanbieden. Maar gratis betekent, niet zonder kosten, want als je er niet voor betaalt dan ben jij het product. En kost het dus jouw privacy. Dit kan en moet echt anders vinden wij.

...
Lidmaatschapsgelden

Doorgaans moeten (computer) clubs het vooral hebben van lidmaatschapsgelden. Wij zouden dit zoveel mogelijk willen voorkomen, door in kleine project groepjes activiteiten te ondernemen waarmee we als club een eigen inkomen kunnen generen. Om dit voor elkaar te kunnen krijgen zijn we dus naast technisch kundigen ook opzoek naar commercieel ingestelde en creatieve geesten die willen meedenken over de mogelijkheden.

...
Gebruikers Groepen

Computer Clubs bestaan van ouds her, eigenlijk altijd uit gebruikers-groepen (gg). Dus je wordt automatisch ook lid van ten minste 1 gg. Heb jij een bepaalde passie of behoeften waarvoor nog geen gg bestaat, dan is er veel ruimte om je eigen gg te beginnen. Uiteraard mag je ook lid worden van meerder gg’s. Hier bij kun je denken aan gg’s voor; Photoshop-ers, schrijvers, muzikanten, programmeurs en andere specialisten, die gezamenlijk hun bekwaamheden willen ontplooien en doorgeven. Maar uiteraard ook gg’s voor het bundelen van kennis op gebied van opensource, privacy en politiek maatschappelijke veranderingen.

Veel gestelde vragen.

  • De tijd zal het leren, maar we hopen van wel. Als we genoeg vaardige vrijwilligers kunnen vinden die willen helpen en we genoeg afnemers van onze diensten kunnen vinden dan zou het in theorie moeten kunnen. Maar in hoeverre dat gaat lukken en op welke termijn is nog onduidelijk.

  • Op dit moment zitten we te denken aan diensten als; computer cursussen, tekstvormgeving voor schrijvers, rekenen in Spreadsheet en allerlei Office pakketten. Type-cursussen, cursussen programmeren, etc… Maar ook het repareren en refurbishen van oude elektronica en dan met name Android telefoons. Maar ons exacte aanbod gaat natuurlijk voornamelijk afhangen van de vaardigheden van de enthousiastelingen die zich bij ons aansluiten. Welke activiteit verdient volgens jou een plek in de Offline Computer Club?

  • We proberen op het moment voornamelijk om inzichtelijk te krijgen hoeveel animo er is en wat de levensvatbaarheid van ons initiatief is. Een aanmelding verplicht niet tot lid worden. Je zult in eerste in instantie een paar keer uitgenodigd worden voor de lede vergadering. En in die vergaderingen gaan we gezamenlijk bepalen hoelang iemand aspirant lid mag blijven, en of het nodig gevonden word lidmaatschapsgeld in rekening te brengen, en wat de exacte voorwaarden zullen zijn.

  • Onze eerste zorg is het vinden van een clubhuis, en de vraag hoe we dat gaan betalen. En daardoor is onze tweede vraagstuk: Wat kunnen we allemaal zelf ondernemen om die kosten bij elkaar te verdienen? En, of er misschien sponsoren/donateurs te vinden zijn. Zodra we een Clubhuis hebben is de eerste punt op de agenda, de vraag welke diensten we kunnen aanbieden aan onze leden. En dan denken we in eerste instantie aan; veilige email, chat en videobel server en een eigen Linux en Android versie. En een beveiligde internetverbinding. En een dedicated server voor het hosten van VPSs.

  • Dit hangt volledig af van de leden. En dat is iets dat enorm zal fluctueren. Maar we verwachten in ieder geval Groepen te gaan hebben voor; PHP(HTML, (S)CSS, JS, JQuary, Bootstrap, yii, etc), BASH, BASIC, Gnu/Debian(Devuan), Android, Photoshop(GIMP), Office applicaties, VPS beheer. En mogelijke een soort van reparatie café.

  • Een gebruiksgroep is een soort van gilde waarin experts hun kennis delen met leergierige. En bestaat dus uit gepassioneerde enthousiastelingen. In een werk-groep gaat het niet om kennis delen, en ook niet of de specialisatie jouw interesse heeft, maar bestaat uit een groep die het belangrijk vind om een bepaald doel na te streven. En het gaat hier dus minder om interesses en meer om principes. Denk dan bijvoorbeeld aan een privacy waakhond, of een lobby groep voor promotie van opensource software. We hopen wel een aantal werkgroepen te kunnen starten, maar je aansluiten bij tenminste 1 werkgroep is geen verplichting.

  • Als je echt helemaal niet met computers hebt, dan is de kans dat je af en toe wat hulp kunt gebruiken juist groter. Misschien wil je beginnen als kleine zelfstandige of ZZPer en kun je op computer-gebied wel wat ondersteuning gebruiken. Of heb je het kinderen die wel superhandig zijn met computers en nu wil je graag weten hoe je desondanks toch de baas kunt blijven in eigen computer.

Contactformulier

Bezig met laden
Uw bericht is verzonden, bedankt!